دلیل سفت شدن عضلات فک و صورت چیست؟
سفت شدن عضلات صورت میتوانند سادهترین فعالیتهای روزانه از جمله جویدن غذا یا صحبت کردن را مختل کنند. همچنین قرارگرفتن در شرایطی که فک بیمار سفت شود میتواند تجربه بسیار دردناکی را برای او رقم بزند. در این مطلب علت های مختلف سفت شدن عضلات فک و صورت را بیان کرده و برای بهتر مدیریت کردن شرایط در زمان این التهاب، بهترین راهکارها از جمله مداخلات پزشکی و روشهای ساده درمان خانگی را معرفی میکنیم.
چرا عضلات فک و صورت سفت میشوند؟
سفت شدن عضلات صورت و فک میتواند بهدلیل عادتهای نادرست زندگی یا مشکلات پزشکی ایجاد شوند. در ادامه تعدادی از این عادات نادرست و مشکلات پزشکی را نام میبریم.
-
استرس و اضطراب
اگر از آن دسته افرادی هستید که بهخاطر قرارگرفتن در شرایط نامساعد دچار استرس یا اضطراب زیادی میشوید، باید بدانید که استرس شما میتواند باعث سفت شدن عضلات صورت و فکتان شود. سفت شدن عضلات همیشه یکی از عوارض جانبی استرس است. اگر در زمانهایی که فشار روانی و استرس زیادی را تجربه میکنید فک خود را فشار میدهید، بیشتر از قبل مستعد سفت شدن عضلات فک و صورت هستید.
وجود این اختلال در مفصل گیجگاهی (TMJ) باعث سفت شدن عضلات فک و صورت میشود. اما اگر شما هم به این اختلال دچار هستید زیاد نگران نباشید، چرا که تعداد بسیار زیادی از افراد در سراسر دنیا از همین مشکل رنج میبرند. اختلال در مفصل گیجگاهی فکی یا TMD شامل سه دسته میشود از جمله:
- دردهای عضلانی در فک
- مشکل در غضروف یا استخوان فک
- وجود آرتریت در مفصل فک
بدون توجه به علتهای زمینهای برای دچار شدن به این بیماری، باید آگاه باشید که داشتن هرکدام از انواع TMD میتواند باعث سفت شدن عضلات فک و صورت شود.
-
دندان قروچه
افراد زیادی معمولا در حالت خواب دندانهای خود را با شدت به یکدیگر فشار میدهند. حتی بسیاری از این افراد تا زمانی که به مشکلی مانند سفت شدن عضلات فک نخورند، متوجه این عادت بسیار مخرب خود نیستند. البته این اتفاق میتواند در بیداری و با هوشیاری فرد هم اتفاق بیفتد. متاسفانه دندانقروچه هم از علتهای ایجاد سفت شدن شدن فک و صورت است اما بهجز نقش داشتن در سفت شدن عضلات صورت میتواند باعث مشکلات دیگری هم از جمله موارد زیر شود:
- خورد شدن و شکستن دندانها بهدلیل فشار زیاد
- حساس شدن دندانها
- قفل شدن فک
- ایجاد دردهای عضلانی در فک
- سردرد
- دررفتن استخوان فک
- صاف شدن دندانها
- آسیب دیدن زبان در اثر برخورد به دندانها
- آسیب دیدن داخل گونهها و دهان
-
کزاز
کزاز یک بیماری باکتریایی است که توسط کلستریدیوم تتانی ایجاد میشود. معمولا افراد در فضای باز و طبیعت به این بیماری مبتلا میشوند. سفت شدن عضلات صورت و فک میتواند یکی از علائم ابتدا به کزاز باشد. از دیگر علائم این بیماری میتوان موارد زیر را نام برد:
- تب
- عرق کردن زیاد
- ناتوانی و مشکل در بلعیدن غذا
- گرفتگی عضلات
- سردرد
- تغییر در فشار خون
- تغییر در ضربان قلب
- تشنج
کزاز میتواند بیماریهای جدی دیگری را از جمله ذات الریه یا لخته شدن خون برای فرد به وجود بیاورد. به همین علت انجام واکسیناسیون این بیماری و تکرار آن در فواصل منظم اهمیت زیادی دارد.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان را مشاهده نمایید.
-
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید که به آن RA هم میگویند، یک نوع از اختلالات خودایمنی است. یعنی اینکه سیستم ایمنی افراد مبتلا به این بیماری، مفاصل را دشمن بدن تلقی کرده و بهعنوان یک عامل خارجی برای بدن به آن حمله میکند. در این بیماری بافتهای مفصلی بهمرور توسط سیستم ایمنی آسیب دیده و از بین میروند. التهاب در این بیماری سراسر مفاصل بدن را درگیر میکند و بی شک عضلات فک و صورت هم از این قاعده مستثنا نیستند. 90 درصد افرادی که به روماتیسم مفصلی مبتلا هستند، اختلالات TMD را هم تجربه میکنند.
مبتلا شدن به آرتروز فک باعث میشود که بالشتکهای بین مفاصل آسیب ببینند و بهمرور از بین بروند. برخلاف بیماری قبل که آرتریت روماتوئید بود و بهصورت همزمان به عضلات یکسان در دو طرف بدن حمله میکرد، آرتروز میتواند چندین عضلات کاملا نامرتبط در بدن را بهصورت همزمان درگیر کند. در صورتی که سفت شدن عضلات فک و صورت شما ناشی از آرتروز باشد، میتوانید این اسپاسمهای عضلانی را در یک یا هر دو طرف صورت خود احساس کنید. سایر علائم ابتدا به آرتروز به شرح زیر هستند:
- مشکل و وجود درد در زمان باز کردن دهان
- دردناک بودن حرکت فک بهسمت دیگر
- درد در گوشها
- سردرد
- دردناک بودن جویدن آدامس در سمت آسیب دیده فک
-
جویدن بیش از حد
جویدن بیش از حد یکی از عادتهای ناسالمی است که در بعضی افراد باعث سفت شدن عضلات فک و صورت میشود. اگر برای ساعتهای طولانی به جویدن آدامس یا آبنباتهای چسبناک بپردازید، ممکن است بهصورت موقتی سفت شدن عضلات فک و صورت را احساس کنید. در واقع بهدلیل فشار زیاد به عضلات فک، این ماهیچهها دچار آسیب و زخم میشوند. البته جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد چرا که بعد از چندین روز فک شما بهحالت اول خود باز میگردد.
صفحه ی دکتر حسین برجیان را در کلینیک 24 مشاهده نمایید.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان را مشاهده نمایید.
مطالب پیشنهادی دکتر حسین برجیان (لیزر دندانپزشکی اصفهان – طرح لبخند اصفهان):
انواع اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی
درد مفصل گیجگاهی فکی TMJ را کنترل کنید