سفت شدن عضلات فک و صورت
سفت شدن عضلات فک و صورت زمانی ایجاد نگرانی میکند که در توانایی جویدن غذا یا صحبت کردن تاثیر بگذارد. اگر احساس میکنید که نمیتوانید بهخوبی قبل غذای خود را بجوید یا اینکه صحبت کنید، برای معاینه به پزشک، دندانپزشک یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید. در صورتی که پزشک به اختلال TMD یا TMJ در شما مشکوک شود، دستور به عکس برداری با اشعه ایکس یا سیتیاسکن و امآرآی میدهد. پس از بررسی عکس برداری عضلات فک شما علت این اختلال مشخص میشود و میتوانید با تجویز پزشک مسیر درمان را شروع کنید.
درمانهای خانگی برای مراقبت در برابر سفت شدن عضلات فک و صورت
در بسیاری از موارد درمانهای ساده خانگی میتواند علائم سفت شدن عضلات فک و صورت را تا حد زیادی کاهش دهد. درمانهای خانگی برای مقابله با این اختلال شامل موارد زیر میشوند:
- استفاده از کمپرسهای سرد و گرم برای کاهش التهاب عضلات فک و کنترل جریان خون.
- استفاده از داروهای ضدالتهاب بدون نسخه برای کاهش التهاب و درد در ناحیه فک از جمله ناپروکسن یا ایبوپروفن.
- تمرین و ورزش دادن به عضلات فک میتواند علائم را تا حد زیادی کاهش دهد. البته نباید فراموش کرد که انجام تمرینات اشتباه میتواند باعث تشدید در سفت شدن عضلات شود به همین دلیل انجام این ورزشها باید کاملا با هماهنگی پزشک یا فیزیوتراپیست انجام شود.
- استفاده از محافظهای دندانقروچه در شب کمک زیادی به جلوگیری از سفت شدن عضلات فک و صورت میکند. این محافظها را میتوانید بدون نسخه تهیه کنید. مدل پیشرفته این وسیله بهصورت سفارشی برای فکهای مختلف با مشورت پزشک ساخته میشود.
- تغییر در رژیم غذایی میتواند کمک زیادی به کاهش سفت شدن عضلات فک و صورت کند. برای جلوگیری از التهاب عضلات فک، خوردن غذاهای چرب و سفت را کاهش دهید.
- همچنین سعی کنید که سبزیجات مورد استفاده خود را بپزید و بهصورت نرم استفادهکنید. خورد کردن غذا به تکههای کوچک هم به شما در این زمینه کمک میکند.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان (لیزر دندانپزشکی اصفهان – طرح لبخند اصفهان) را دنبال کنید.
دیگر درمانهای سفت شدن عضلات فک و صورت
درمانهای دیگری هم برای شل کردن عضلات صورت وجود دارد که بهسادگی درمانهای خانگی نیستند اما اثربخشی قوی تری دارند از جمله:
- استفاده از داروهای شل کننده عضلات و همچنین مسکنهای قوی که فقط با نسخه پزشک قابل تهیه هستند به شما برای مقابله با سفت شدن عضلات فک و صورت کمک میکند. البته فراموش نکنید که استفاده از داروهای شل کننده عضلات فقط روی عضلات فک شما تاثیر نمیگذارند و سستی و کرختی ناشی از این دارو به همه بدن شما منتقل میشود. همچنین مسکنهای قوی میتوانند عوارض زیادی را بههمراه داشتهباشند.
- فیزیوتراپی فک همیشه از بهترین درمانها برای درمان این است. استفاده از ماساژ، ورزش فک و در صورت لزوم تحریک الکتریکی و اولتراسوند باعث میشود که التهابات عضلات فک بهبود یابد و درد در این ناحیه کاهش پیدا کند.
- تزریق مسکن همیشه بهعنوان آخرین راه برای درمان این مشکل به کار میرود. در مواردی که سایر روشهای درمان برای این اختلال کارساز نیستند پزشک میتواند داروهایی را برای تسکین، کاهش التهاب، روان سازی مفاصل یا کاربردهای دیگر به فک بیمار تزریق کند.
جمعبندی
سفت شدن عضلات فک و صورت میتواند بهدلیل استرس و اضطراب، دندانقروچه، عادات بد غذایی یا بیماریهایی مانند آرتروز به وجود بیاید. درمانهای ساده خانگی از جمله ماساژ و درمانهای پزشکی مانند فیزیوتراپی بهترین گزینه برای مقابله با این مشکل محسوب میشوند. همچنین استفاده از محافظهای دندان برای افرادی که دچار دندانقروچه هستند بسیار مفید است.
دکتر برجیان با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته مانند لیزر و پیزوسرجری، جراحیهای بدون خونریزی و بخیه را انجام میدهد.
جهت اطلاعات بیشتر و نوبتگیری، اینجا کلیک کنید.
صفحه ی دکتر حسین برجیان را در کلینیک 24 مشاهده نمایید.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان را مشاهده نمایید.
مطالب پیشنهادی دکتر حسین برجیان (لیزر دندانپزشکی اصفهان – طرح لبخند اصفهان):
انواع اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی
درد مفصل گیجگاهی فکی TMJ را کنترل کنید