لیزر بافت نرم و کاربردهایش
لیزر بافت نرم
به دستگاه های لیزری که فقط بر روی بافتهای نرم داخل دهان مثل لثه تاثیر دارند لیزر بافت نرم میگویند. این لیزرها دارای هیچگونه تاثیری بر روی بافتهای سختی مانند دندانها نیستند. از این رو عمدتا از آنها برای درمان مشکلات لثه استفاده میکنند. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین کاربردها و تواناییهای لیزر بافت نرم در تسهیل درمانهای دندانپزشکی اشاره میکنیم.
کاربرد لیزر بافت نرم در دندانپزشکی
-
فرنکتومی
فرنومها در قسمتهای مختلف بدن موجود هستند و وظیفه آنها محدود نمودن حرکت اندامها و اعضای بدن است. فرنکتومیها ساختار نرمی دارند و در برخی مواقع میتوانند حجیمتر و بزرگتر از حالت نرمال باشند و مشکلاتی را به وجود آورند. به عنوان مثال در صورتی که فرنوم لب پایین یا بالا از حد طبیعی بزرگتر باشد میتواند موجب دیاستم یا فاصله بین دو دندان جلویی گردد. برای از بین بردن و بستن این فاصله نیاز است که فرنوم اضافی با استفاده از لیزر یا تیغ جراحی برداشته شود و بعد ارتودنسی و یا سایر درمانهای مورد نیاز مانند لمینت یا ونیر کامپوزیت صورت گیرد.
-
بلیچینگ
گاهی اوقات دندانها دچار تغییر رنگ میشوند و مسواکزدن و استفاده از خمیر دندانهای سفید کننده تاثیری بر روی رنگ آنها ندارد. در چنین مواقعی بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک میتواند بسیار موثر باشد. آفیس بلیچینگ با لیزر یا همان سفید کردن دندانها در مطب دندانپزشکی پروسهای است که در آن از ترکیبات شیمیایی سفید کننده جهت سفید کردن دندانها استفاده میکنند. در این فرایند بعد از ایزولهکردن دندانها و اطمینان حاصل نمودن از ایمنی بافت لثه، ژل هیدروژن پراکسید یا کاربامید پراکسید با غلظت بالا را بر روی دندانها قرار میدهند.
-
آسان نمودن حرکات ارتودنسی
یکی از طولانیترین پروسههای درمانی در دندانپزشکی ارتودنسی است که معمولا ۱.۵ الی ۲ سال طول میکشد. طولانی بودن درمان موجب شده که بعضی از افرادی که نیازمند به ارتودنسی هستند از انجام آن صرف نظر کنند. اما با کمک کاربرد لیزر در دندانپزشکی درمان ارتودنسی سریعتر انجام شده و میتوان در مدت زمان کوتاهتری به نتایج دلخواه دست یافت.
-
بهبود رنگ لثه و رفع سیاهی آن
گاهی اوقات افراد با وجود روشن بودن رنگ پوستشان لثه تیره رنگی دارند. بهطوریکه قسمتهایی از لثه آنها سیاه و یا قهوهای است. این لکهها میتوانند به دلیل استفاده از بعضی داروها، ژنتیک و یا خالکوبی آمالگام ایجاد شده باشند. این مشکل در گذشته درمانی نداشت اما امروزه با کاربرد لیزر در دندانپزشکی لکهها به خوبی از بین میروند.
-
از بین بردن و حذف ضایعات بافت نرم
از رایجترین ضایعات بافت نرم داخل دهان میتوان به آفت دهان اشاره نمود. آفتها مرکزی سفید و روشن و حاشیهای قرمز یا زرد دارند. از جمله علائم ناخوشایند آفت دهان میتوان به مشکل در جویدن، سوزش دهان و مشکل در صحبت کردن اشاره نمود.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص لیزر دندانپزشکی اصفهان
-
نمایان کردن دندان نهفته و نیمه نهفته (اکسپوز)
برخی از بیماران دارای دندان نهفته و نیمه نهفته هستند. معمولا به دلیل کمبود فضا و رشد ناکافی فک و یا شلوغی سایر دندانها، دندان نمیتواند از لثه خارج شود. برای درمان ارتودنسی دندانپزشک لازم است که این دندانها را بیرون آورد. پس از خارج نمودن این دندانها نیز درگیر نیروهای ارتودنسی شده و با سایر دندانها حین درمان منظم میشود.
-
اصلاح لبخند لثهای به کمک لیزر
مشخص بودن بخش زیادی از لثه حین لبخند زدن از جمله مشکلات شایع در میان برخی از مراجعهکنندگان به کلینیکهای دندانپزشکی است. این مسئله زیبایی طرح لبخند فرد را تحتتاثیر قرار میدهد. به عبارتی میتوان گفت این افراد دارای لبخند لثهای هستند و اصلاح این نوع لبخندها از مهمترین کاربردهای لیزر در دندانپزشکی محسوب میشود.
-
کاهش دوره نقاهت پس از جراحی کاشت ایمپلنت
بهترین روش جایگزین دندانهای از دست رفته ایمپلنت است. برای استفاده از این روش باید در بافت لثه با استفاده از تیغ جراحی یک شکاف ایجاد شود تا ایمپلنت داخل استخوان فک قرار بگیرد.
استفاده از لیزر در دندانپزشکی دوره نقاهت کاشت ایمپلنت را کمتر میکند. لیزر با برداشتن بافت اضافی لثه از عفونت و خونریزی لثه جلوگیری میکند و موجب اتصال بهتر لثه خواهد شد.
-
بهبود یافتن هایپرپلازی لثه با لیفت لثه
تورم بافت لثه یکی از مشکلات برخی از مراجعهکنندگان است. این عارضه در بیمارانی که برای درمان ارتودنسی اقدام کردهاند بیشتر دیده میشود. در تورم لثه، لثه بیشتر از حد نرمال دندانها را پوشش میدهد. به همین دلیل نصب براکتهای ارتودنسی خیلی سخت میشود. در واقع وجود بافت اضافی لثه نمیگذارد که براکتها در جایگاه واقعی خود قرار بگیرند. ازاینرو دندانپزشک برای نصب براکتها باید بافت اضافی لثه را بردارد و به این پروسه درمانی لیفت لثه یا ژنژیوکتومی میگویند.
-
کاهش یا از بین بردن تجمعات باکتریایی
زیر خط لثه گاهی اوقات به محلی برای تجمع باکتری ها تبدیل می شود، به این قسمت از دهان پاکت پریودنتال می گویند. معمولا قبل یا بعد از پروسه جرمگیری دندان برای از بین بردن و یا کاهش باکتری های زیر خط لثه که عامل شکل گیری بیماری های لثه هستند از لیزر درمانی استفاده می شود.
-
ترمیم کلاس V دندانها
دندانهای فک بالا و پایین میتوانند دچار پوسیدگی شوند. این پوسیدگی میتواند قسمتهای متفاوت دندان را درگیر کند و تنها در قسمت سطوح جونده شاهد پوسیدگی دندانها نیستیم. بر اساس اینکه پوسیدگی در کجای دندان رخ داده، پوسیدگی دندانها و ترمیم آنها در ۶ کلاس از I تا VI قرار میگیرد. پوسیدگیهای قسمت گردن یا طوق دندان که از نوع کلاس V یا ۵ هستند ترمیم آنها دشوارتر است. به منظور آسانتر نمودن پروسه ترمیم پوسیدگی این دندانها دندانپزشک قسمتی از بافت لثه موجود روی پوسیدگی را برش داده تا فضای بهتری برای ترمیم دندان پوسیده به وجود آید.
مطالعه بیشتر :