بررسی دلایل بروز خونریزی در لثه
خونریزی لثه یکی از شایع ترین بیماری های لثه می باشد که می تواند علل مختلفی داشته باشد. با توجه به اهمیتی که این موضوع در سلامتی بدن دارد لازم است به سرعت مورد توجه قرار گرفته و علت آن بررسی شود. در این مطلب از سایت دکتر حسین برجیان متخصص جراحی لثه با لیزر دلایل بروز خونریزی در لثه را مورد بررسی قرار می دهیم.
پریودنتیت
این بیماری نوع پیشرفته تر بیماری ژنژویت می باشد. و هنگامی که به درمان به موقع ژنژویت اقدام نشود، این بیماری به وجود می آید. در واقع عفونت شدید در این بیماری بافت های دندان را مورد حمله قرار داده، آن ها را از بین برده و در نهایت باعث خونریزی لثه می شود.
ژنژویت
فعالیت مواد معدنی و باکتری های موجود در مواد غذایی باعث به وجود آمدن پلاک ها بر روی دندان ها می شود. این پلاک ها با عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بیشتر شده و به سرعت رشد می کنند. رشد باکتری ها باعث آسیب به لثه شده و ممکن است عفونت یا بیماری های لثه را به وجود آورد. این عفونت با نام ژنژویت شناخته می شود که می تواند باعث خونریزی لثه نیز شود. بنابراین برای جلوگیری از ایجاد چنین بیماری لازم است توجه ویژه ای به بهداشت دهان و دندان شود.
کمبود ویتامین
هنگامی که دندانپزشک تشخیص دهد که خونریزی لثه در شما به علت بیماری ها و عفونت در ناحیه لثه نیست، این موضوع مطرح می شود که به وجود آمدن این بیماری بر اساس کمبود ویتامین های بدن می باشد. از همین رو در این مرحله لازم است آزمایش های لازم در این حوزه را انجام دهید. و در صورت کمبود ویتامین از مکمل ها و قرص های ویتامین طبق نظر پزشک خود استفاده نمایید.
دندان مصنوعی
در افرادی که از پروتزهای دندانی استفاده میکنند هر از گاهی خونریزی لثه دیده میشود. معمولا این مشکل بدلیل کوچک بودن دندان مصنوعی و فشار بیش از حد به لثه ها اتفاق میفتد.
انجام انواع اعمال دندانپزشکی
گاهی انجام برخی اعمال دندانپزشکی باعث حساسیت و آسیب لثه ها شده و ممکن است مشکلاتی را در این ناحیه برای شما به وجود آورد. برای مثال می توان به جراحی های لثه، عفونت ایمپلنت دندان، پروتز یا دندان مصنوعی و … در این مورد اشاره کرد.
کمبود ویتامین علت خونریزی لثه
ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که کمبود کدام ویتامین باعث به وجود آمدن این بیماری می شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: ویتامین C یکی از ویتامین ها ضروری برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان می باشد. ویتامین C بافت های همبند لثه را حفظ میکند. و با تقویت فعالیت آنتی اکسیدانی، رادیکال های آزاد را از بین می برد. و به این ترتیب از تحلیل بافت ها و در واقع خونریزی در ناحیه لثه جلوگیری می کند.
ویتامین K یکی دیگر از ویتامین هایی است که کمبود آن در بدن می تواند باعث خونریزی لثه شود. با توجه به این که ویتامین K به عنوان ویتامین انعقاد کننده شناخته می شود، می تواند از خونریزی جلوگیری کند. در رابطه با ویتامین های که باعث درمان بیماری خونریزی لثه می شوند نمی توان ویتامین D را نادیده گرفت. این ویتامین به حفظ تعادل میکروبیوم روده کمک میکند. و در واقع در حفظ سلامت سیستم ایمنی موثر می باشد. و می تواند از خونریزی در ناحیه لثه جلوگیری کند.
خونریزی لثه هنگام مسواک زدن
برای بسیاری از ما اتفاق افتاده است که هنگام مسواک زدن دچار خونریزی لثه شده باشیم. و در بیشتر مواقع هم می گوییم که دندان ها حساس شده اند. و علت خونریزی را این گونه بیان می کنیم و کمتر کسی به فکر مراجعه به پزشک در این مورد می افتد. اما باید بگوییم که این تصور اشتباه بوده و لازم است در مواجهه با چنین مشکلی به دندانپزشک مراجعه نمایید. همین موضوع که می گوییم دندان ها حساس شده اند می تواند بر اثر عوامل مختلفی باشد. و باید مورد درمان قرار گیرند. خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به بررسی برخی از این موارد خواهیم پرداخت.
ژنژویت
اگر باکتری های روی دندان توسط مسواک به طور کامل برداشته نشوند می توانند باعث ایجاد بیماری های لثه شوند. ژنژویت باعث التهاب و قرمزی لثه ها می شود و گاهی در هنگام مسواک زدن باعث خونریزی لثه می شود.
مصرف برخی دارو ها
بسیاری از دندانپزشکان معتقدند که مصرف برخی از دارو های رقیق کننده ی خون مانند آسپرین، وارفارین و هپارین می توانند احتمال خونریزی در لثه را به وجود آورند. علاوه بر این دارو هایی مانند دارو های قلبی، ضد بارداری و ضد افسردگی می توانند میزان بزاق دهان را کاهش دهند. و از این طریق باعث پیشرفت بیماری های پریودنتال شوند. در واقع با افزایش فعالیت باکتری های دهان و دندان منجر به خونریزی شوند.
استفاده نادرست و نامرتب از نخ دندان
گاهی استفاده نامنظم از دندان باعث ایجاد خونریزی در ناحیه لثه می شود. برای مثال اگر چند روز از نخ دندان استفاده نکنید و بعد از چند روز برای حذف پلاک های میکروبی از نخ دندان استفاده کنید ممکن است در دهان خود شاهد خون باشید. البته بعد از یک هفته استفاده ی مرتب از نخ دندان این مشکل حل خواهد شد.
استفاده از مسواک جدید
استفاده از مسواک های جدید که نسبت به مسواک های قبلی شما زبرتر باشدن می توانند باعث ایجاد خونریزی در لثه ها شوند. مسواک های نرم یا متوسط می توانند انتخاب بهتری برای حذف پلاک های میکروبی باشند.
تغییرات هورمونی
معمولا بسیاری از خانم ها در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی دچار تغییرات هورمونی می شوند. که این تغییرات هورمونی می تواند منجر به خونریزی لثه شود. تغییرات هورمونی باعث افزایش میزان جریان خون در لثه ها میشود. و در نتیجه التهاب و حساسیت را در لثه ها به وجود می آورد. برای بسیاری از خانم ها پیش آمده که مدتی قبل از قاعدگی دچار التهاب لثه شده و این تورم با آغاز دوران قاعدگی فروکش می کند.
دیابت
هنگامی که فردی به بیماری دیابت مبتلا باشد بدن او توانایی مقابله با باکتری ها را ندارد. و همین موضوع باعث بالا رفتن احتمال بیماری لثه می شود. همچنین قند خون بالا در چنین افرادی باعث می شود که دوره ترمیم و بهبود بیماری های لثه طولانی تر از افراد عادی باشد.
خونریزی لثه و سرطان خون
یکی از علائم سرطان خون، خونریزی لثه است. موضوع مشخصی که در سرطان خون وجود دارد این است که میزان پلاکت خون به صورت قابل توجهی کاهش پیدا می کند. از طرف دیگر می دانیم که پلاکت یکی از موارد مهم در متوقف کردن خونریزی می باشد. با توجه به این که در افراد مبتلا به سرطان خون، پلاکت ها توان جلوگیری از خونریزی را ندارند شاهد خونریزی در ناحیه لثه و دندان ها هستیم.
بین افرادی که تحت درمان های پرتو یا شیمی درمانی قرار می گیرند هم خونریزی لثه و عارضه های دهانی شایع می باشد. پرتودرمانی و شیمی درمانی از رشد و یا شکل گیری سلول های جدید جلوگیری کرده و یا رشد آن را کند میکند.همین موضوع باعث می شود که سلول های پوشاننده ی حفره های لثه تحت تاثیر قرار گرفته و فرآیند رشد و ترمیم سلول ها کند شود. از سوی دیگر این روش های درمانی باعث آسیب به غدد بزاقی شده و تعادل باکتریایی را در دهان بر هم می زند. که در نهایت همه ی این موارد منجر به خونریزی لثه می شود.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص جراحی لثه با لیزر
خونریزی لثه در اول صبح
برخی افراد هنگام مراجعه به دندانپزشک این موضوع را مطرح می کنند که دهانشان در اول صبح طعم خون می دهد. با توجه به این که حس کردن طعم خون در اول صبح می تواند ناخوشایند باشد. لازم است به درمان آن توجه ویژه ای شود. اما همان طور که می دانید قبل از درمان باید علت این موضوع را بررسی کرد. عمده علت این موضوع را می توان عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دانست. اگر شب به هنگام خواب دندان ها به خوبی با مسواک و نخ دندان تمیز نشوند فعالیت باکتری ها به مرور زمان می توانند باعث التهاب لثه ها شده و همین مورد در نهایت منجر به خونریزی لثه می شود.
خونریزی لثه در خواب
برخی از افراد با این مشکل رو به رو هستند که در موقع خواب طعم خون در دهانشان حس می شود. همین مشکل باعث می شود که در طول شب خواب آرامی نداشته باشند. در طول شب میزان رطوبت دهان به دلیل عدم استفاده از آب و مواد غذایی کاهش می یابد. و زمینه برای فعالیت باکتری ها فراهم می شود. هنگامی که فعالیت این باکتری ها افزایش می یابد لثه را مورد حمله قرار می دهند. و باعث التهاب و تورم در آن می شود. که این موضوع بعد از گذشت مدتی باعث خونریزی لثه در هنگام خواب خواهد شد.
توجه :
این مطلب توسط ادمین سایت جراحی لثه با لیزر ، مدیریت و منتشر شد.