بررسی تشخیص و درمان علل بوی بد دهان با لیزر
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور پدیده لیزر، درمان قطعی بوی بد دهان دیگر به راحتی قابل انجام است. بوی بد دهان یا هالیتوزیس مشکلی که حدود ۵۰ درصد افراد بزرگسال کشور را درگیر نموده است. دلیل این اتفاق هم روی آوردن به درمانهای غیر معتبر یا توجه نکردن به منشا اصلی بوی نامطبوع دهان است. این مطلب از سایت دکتر حسین برجیان متخصص جراحی لثه با لیزر تشخیص و درمان علل بوی بد دهان با لیزر را مورد بررسی قرار می دهد.
بیشتر منابع معتبر علمی علت های مختلف و درصد های متفاوتی را برای نفس بد بو ذکر کرده اند اما متفقاً بر این باورند که بیش از از ۸۵ درصد موارد به مشکلات دهان و دندان برمیگردد و کمتر از ۱۵ درصد موارد به مشکلات پزشکی دیگر مثل مشکلات گوارشی، عفونت های مزمن گوش و حلق و بینی، داروهای مصرفی خاص و بیماری های خاص برمیگردد.
در حوزه دندانپزشکی ابتدا باید سلامت لثه شخص بررسی شود. معمولاً وقتی شخص به بروز مشکل در دهانش پی میبرد و به نقطه ای میرسد که نیاز به درمان را احساس میکند. در ابتدا به دنبال درمان های موقت و ناکارآمدی مثل استفاده از دهانشویه ها، خوشبو کننده ها، قرص ها، آدامس ها و حتی آنتی بیوتیک ها می رود و گاهی هم از طب سنتی کمک می گیرد.
طب سنتی میتواند در مورد پیشگیری از بروز بیماری در حوزه دندانپزشکی موثر باشد.اما بعنوان یک عامل درمانی هرگز نمی تواند قطعی باشد. برعکس باعث میشود که زمان طلایی درمان از دست برود.
علائم بوی بد دهان یا هالیتوزیس
نشانه اصلی نفس بد بو، خارج شدن بوی بد از دهانتان می باشد. شما بوی بد دهانتان را متوجه نمی شوید چون بو در بینی شما به سلولهایی می رسد که ممکن است به آن بو عادت کرده باشند. تنها زمانی متوجه بوی بد دهانتان می شوید که دیگران درباره اش به شما بگویند. متاسفانه بسیاری از مردم از انجام چنین کاری امتناع می کنند چون ممکن است شما آن را بی ادبی تلقی کنید.
عوامل ایجاد بوی بد دهان
- دلایل مرتبط با حفره ی دهان که به سه بخش تقسیم می شوند.
- بیماری های دیگر و عوامل خارجی
عوامل ایجاد کننده بوی بد دهان با منشا دهانی
دندان ها:
وجود دندانهای پوسیده، روکش نامناسب و پرکردن نامطلوب دندان ترمیم شده ، در اثر ایجاد گیرغذایی در موارد گفته شده به لثه ی محافظ دور دندان آسیب می رسد و به خودی خود می تواند موجب بوی بد دهان شود.
لثه:
با علائم مشخصه خونریزی و قرمزی بافت لثه که در اثر مسواک زدن غیر صحیح و خارج نشدن مواد غذایی از لثه، بوی بد دهان را نیز به همراه خواهد داشت.
پرز های زبان:
در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی ( پرزهای زبان ) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی بد دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
دندان مصنوعی:
دندانهای مصنوعی را خوب تمیز کنید تا از پلاک ها پاک شود.
علاوه بر موارد گفته شده که عامل بوی نامطبوع دهان می باشند. عوامل دیگری مانند ( ترمیم های نا مناسب، پوسیدگی و حفره های دندانی وچود دارند. یک مورد دیگر به نام پلاکتهای باکتریایی وجود دارد که شروع آن از یک پلاکت زرد رنگ نرم و چسبیده، بعد از مدتی که مسواک می زنید تشکیل می شود و طی فرایند شناخته شده ای تبدیل به جرم می شود.
انواع جرم های لثه ای
جرم های بالا لثه ای:
معمولا” قابل رویت هستند و ممکن است محدود به یک دندان یا گروهی از دندانها شود و نسبت به جرم زیر لثه ای آسیب کمتری می رساند.
جرم های زیر لثه ای:
در زیر لبه لثه قرار گرفته و به راحتی دیده نمی شود و در معایناتی که فرد در دندانپزشکی انجام می دهد این جرم لثه کشف شده و بسیار چسبنده و متراکم هستند و نقش اصلی را در بروز بیماریهای لثه و عاملی برای بروز بوی بد دهان در افراد می باشند.
سایر عوامل ایجاد کننده نفس بد بو
- عوامل خارجی: مواد غذایی شامل پیاز و سیر، نوشیدنیها شامل قهوه و الکل، و سیگار
- لوزهها: نواحی پنهان(شکافها) در لوزهها به باقیماندهی مواد غذایی اجازه میدهند در ناحیهی لوزه ساکن شوند.
- عفونتهای مجاری تنفسی: گلو، سینوس و عفونتهای ریه
- دهان خشک(زروستومیا): میتواند توسط مشکلات غدد بزاقی، مصرف دارو، تنفس دهانی، پرتودرمانی و شیمیدرمانی ایجاد شود.
- بیماریهای سیستمی: دیابت، اختلالات کبدی، کلیوی، ریوی، بیماریهای سینوس و مشکلات گوارشی
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص جراحی لثه با لیزر
درمان بوی بد دهان با روش جراحی
هدف اولیه در این درمان حذف التهاب لثه و تصحیح شرایطی است که باعث وقوع مشکلات لثه گردیده است. رفع بوی بد دهان در این روش در 4 مرحله قابل انجام است که در مراحل پیشرفته بیماری بوی بد دهان، معمولا” درمانهای جراحی نیز غیر قابل اجتناب هستند. هدف از جراحی لثه دستیابی به عمق ضایعات و حذف باکتریهای نفود کرده در ناحیه ریشه دندان و در استخوان پشتیبان آن است که به صورت معمول این قسنتها غیر قابل دسترس هستند و همین عدم دسترسی باعث بوی بد دهان شده و فرد سر درگم می ماند.
در درمانهای متداول جراحی از ایجاد یک برش در لثه ( فلپ ) ، بافت لثه از سطوح استخوان جدا شده و جرم تشکیل شده ،بافت عفونی و الهاب حذف می شوند. پس از شستشوی ناحیه تحت جراحی با مواد ضد میکروبی ،مجددا” بافت لثه را به محل اولیه برگردانده و بخیه می خورد. و بعد از این جراحی دردهای ناحیه بخیه خورده و استفاده از آنتی بیوتیک و مسکن ها حتمی می باشد.
درمان قطعی بوی بد دهان با لیزر دندانپزشکی، بدون جراحی،خونریزی و درد
از آنجایی که در درمان بوی بد دهان با لیزر، عروقی خونی بسته می شود. و خونریزی حین جراحی و تورم لثه بعد از جراحی با لیزر وجود ندارد ،لذا روش لیزر مورد قبول و رضایتمندی بسیاری از افراد مبتلا به بوی بد دهان شده است. در درمان بوی بد دهان با لیزر، با انسداد الیاف عصبی لثه کاهش درد را در 90 در صد افراد موجب می شود.
در روش درمان بوی بد دهان با لیزر،مراقبتهای ویژه ی پس از جراحی نیز حذف می گردد. به طوری که پس از پایان یافتن جلسه درمان،بیمار می تواند بر خلاف روش جراحی متداول به راحتی غذا مصرف کند. درنهایت در روش درمان بوی بد دهان با لیزر با توجه به خاصیت جوش دادن بافت های لثه توسط تابش لیزر،نیاز به بخیه زدن را مرتفع می سازد واحتمال تشکیل بافت اضافه در لثه (اسکار)به حداقل می رسد.
توجه :
این مطلب توسط ادمین سایت جراحی لثه با لیزر ، مدیریت و منتشر شد.