بررسی عوامل ایجاد تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ دندانها میتواند علتهای مختلف و زیادی داشته باشد که بستگی به شرایط و شیوه زندگی افراد دارد. در این مقاله از سایت دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان عوامل ایجاد تغییر رنگ دندان را مورد بررسی قرار می دهیم. برخی از عمدهترین علل رخ دادن این تغییر عبارتند از:
غذاها و نوشیدنیها
انواع مختلفی از مواد خوراکی وجود دارد که میتوانند منجر به تغییر رنگ در دندانها شوند؛ برای مثال قهوه، چای، نوشابه، شراب و همچنین برخی از میوهها و سبزیجات نیز در ایجاد لکه دندانها مؤثرند؛ مانند سیب زمینی.
دخانیات و مواد مخدر
سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر میتواند باعث ایجاد لکه بر روی دندانها شود. همچنین جویدن تنباکو بر این مورد تأثیرگذار است.
بهداشت ضعیف دندان
افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند، در معرض تغییر رنگ دندانهایشان قرار دارند. استفاده از مسواک حداقل دوبار در طول روز، استفاده از نخ دندان و دهانشویه باعث میشود که پلاکهای تشکیل شده در بین دندانها از بین برود و تغییر رنگ رخ ندهد.
اثر برخی از بیماریها
چندین بیماری مختلف وجود دارد که بر مینای دندان و عاج دندانها تأثیر میگذارند و ممکن است منجر به تغییر رنگ دندانها شوند. بیماریهایی که درمان آنها در شرایط خاص انجام میشوند نیز بر رنگ دندانها مؤثرند؛ برای مثال پرتو درمانی سر، گردن و شیمی درمانی. علاوه بر موار ذکر شده، برخی عفونتها در مادران باردار، میتواند با تأثیر بر رشد مینای دندانِ نوزاد، منجر به تغییر رنگ دندانهایشان شود. همچنین افرادی که دارای بیماری رفلاکس اسید معده هستند، به میزان بیشتری در معرض خطر تغییر رنگ دندانهایشان، هستند. مصرف برخی از داروها
برخی از داروها بر رنگ دندان، تأثیر گذارند. آنتی بیوتیکها، تتراسایکلین و داکسی سایکلین، زمانی که به کودکان زیر 8 سال داده شوند (زمانی که دندانها در حال رشد هستند)، باعث تغییر رنگ دندانها خواهند شد. برخی از انواع دهانشویهها نیز میتوانند به خاطر بالا بودن میزان فلورایدِ آنها، رنگ دندانها را تغییر دهند. همچنین داروهای ضد روان پریشی و داروهای فشار خون بالا نیز، در این تغییر مؤثر هستند.
اثر مواد دندانپزشکی
برخی از موادی که برای درمان دندانها استفاده میشوند، مانند ترمیم با آمالگام، میتوانند رنگ خاکستری مایل به سیاه بر روی دندانها ایجاد کنند. ممکن است در ابتدا این تغییر رنگ رخ ندهد و با گذشت زمان آشکار شود.
افزایش سن
با بالا رفتن و افزایش سن افراد، به مرور مینای موجود بر روی دندانها، از بین رفته و یا نازک میشوند که همراه با این اتفاق، رنگ اصلی و زیرین دندانها نمایان خواهد شد.
عوامل ژنتیکی
برخی از افراد به طور طبیعی و ژنتیکی دندانهای سفیدتر و برخی رنگ دندان هایشان متمایل به زرد است. علت این تغییر رنگ، ضخامت مینای دندان است که به طور ژنتیکی با افراد همراه است.
وارد شدن ضربه
ضربات مختلفی که در کودکی و بزرگسالی به دهان و دندان افراد وارد میشود، بر روی رنگ دندانهای آنها نیز تأثیرگذار است. برای مثال زمانی که به دندانهای یک کودک در حال رشد ضربه وارد میشود، میتواند تشکیل شدن مینای دندان او را مختل کند.
رنگهای مختلفی که ممکن است دندان افراد به خود بگیرد:
نوع تغییر رنگی که در دندانهای شما رخ میدهد، کمک میکند تا علت ایجاد آن را کشف کنید و بتوانید مشکل به وجود آمده را حل کنید. رنگهای متفاوتی که دندان میتواند به خود بگیرد شامل موارد زیر باشد :
رنگ زرد:
در اکثر موارد، زرد شدن دندانها همراه با بالا رفتن سن رخ میدهد که علت آن کم شدن ضخامت مینای دندانها و فرسوده شدن آن است که منجر به نمایان شدن رنگِ زردِ هسته دندان میشود. همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و رسیدگی نکردن به دندانها، از علل ایجاد رنگ زرد هستند.
رنگ قهوهای:
استفاده از تنباکو، قهوه و عادتهای نامناسب مربوط به بهداشت دهان مانند مسواک زدن که باعث فرسودگی دندانها میشود، ممکن است عامل ایجاد رنگ قهوهای بر دندانهای افراد شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن این رنگ باید علاوه بر رعایت بهداشت، سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو را نیز ترک کنید.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان
رنگ سفید:
موقعی که دندانها در حال رشد هستند، بسیار آسیبپذیرند و در صورتی که در این برهه زمانی، از فلوراید بیش از اندازه استفاده شود، لکههای سفید رنگی روی دندانها شکل میگیرند. این فلوراید میتواند در آب آشامیدنی، خمیردندان و یا دهانشویهها موجود باشد.
رنگ سیاه:
پوسیدگی دندانها یا نکروز (بافت مردگی) پالپهای دندانی، ممکن است رنگ دندانهای شما را خاکستری یا سیاه کند. همچنین قرار گرفتن در معرض مواد معدنی مانند آهن، منگنز و یا نقره در محیطهای صنعتی یا مکملهای غذایی نیز میتواند باعث تغییر رنگ دندانها به سیاه شود.
رنگ بنفش:
یکی از نادرترین تغییر رنگهای دندانی، تغییر سفید به بنفش است. این پدیده زمانی رخ میدهد که افراد از شراب قرمز بیش از اندازه استفاده کنند که در این موقعیت، رنگدانههای دندان به بنفش تغییر خواهند کرد.
توجه :
این مطلب توسط ادمین سایت طرح لبخند اصفهان ، مدیریت و منتشر شد.