بررسی عوارض تشکیل پلاک دندانی

احتمالا شما با احساس پلاک دندانی کاملا آشنا هستید. اگر قبل از مسواک زدن یا بعد از خوردن یک وعده ی غذایی زبان خود را روی دندان های خود قرار دهید و یک بافت عجیب روی سطح دندان خود احساس کنید، باید بدانید که این بافت همان پلاک دندانی است. در این مقاله از سایت دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان عوارض تشکیل پلاک دندانی را مورد بررسی قرار می دهیم.

پلاک – که به پلاک دندانی، پلاک میکروبی و یا پلاک بیوفیلم هم معروف است – یک بافت چسبنده روی سطح دندان میباشد. این بیوفیلم نرم که گاهی بی رنگ و گاهی زرد است از ترکیب بزاق دهان، غذا، مایعات موجود در دهان و همچنین رسوبات میکروبی ایجاد میشود. هر کدام از این رسوب ها، از میلیون ها باکتری ایجاد میشوند و از قندهای ساده ی باقی مانده از وعده های غذایی تغذیه میکنند. به طور کلی، این پلاک ها بین 4 تا 12 ساعت پس از مسواک زدن روی دندان تجمع میکنند و معمولا هم بین دندان ها و در امتداد خط لثه ایجاد میشوند.

چگونگی تشکیل پلاک دندان

پلاک های دندانی دائما در حال ساخته شدن هستند. زیرا بزاق، غذا و مایعات موجود در دهان یک محیط مناسب برای رشد باکتری ایجاد میکنند. میزان ساخت پلاک به دو عامل اصلی بستگی دارد: رژیم غذایی و بهداشت. برخی غذاها باعث ایجاد پلاک میشوند. اغلب این غذاها حاوی کربوهیدرات و قند ساده هستند. زمانی که بزاق دهان کربوهیدرات را میشکند، باکتری های موجود در پلاک از قندهای ساده ی تولید شده در این فرایند استفاده میکنند. برخی از غذاهای پر کربوهیدرات شامل شیرینی و نوشابه هستند، اگرچه میوه ها، شیر و نان نیز حاوی قندهایی هستند که میتوانند به رشد باکتری کمک کنند.

اگر شما بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت نکنید، رشد این پلاک ها بیشتر میشود. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مداوم به کنترل ایجاد پلاک و جلوگیری از تجمع باکتری ها کمک میکند.

دلیل اهمیت پلاک دندانی

با اینکه پلاک دندان از مواد طبیعی ایجاد میشود، اما نمیتوان گفت که این پلاک برای دندان ها ضرری ندارد. زمانی که باکتری ها تجمع میکنند و از قند مواد غذایی مصرفی شما تغذیه میکنند، باعث ایجاد اسید مضر شده و این اسید را وارد پلاک دندان میکنند. اگر اسید را با مسواک و نخ دندان از بین نبرید، این اسید موجود در پلاک باعث ایجاد مشکلات دهان و دندان و سلامت عمومی شما میشود.

عوامل ایجاد تغییر رنگ دندان | طرح لبخند اصفهان

عوارض ناشی از پلاک دندانی

تخریب مینای دندان:

اگر اسید روی سطح دندان های شما بماند، به مرور زمان میتواند باعث خرابی مینای دندان شود. هنگامی که مینای دندان در یک نقطه ی خاص از بین برود، این دندان در برابر مشکلات بعدی نیز آسیب پذیر میشود و در نهایت ممکن است منجر به پوسیدگی دندان شود.

پوسیدگی دندان:

اگر مینای دندان از بین برود، اسید موجود در پلاک میتواند به دندان نفوذ کند و در نتیجه یک سوراخ – یا حفره – روی سطح دندان ایجاد کند.

تغییر رنگ دندان:

اگر میخواهید دندان های زیبا و براق داشته باشید، باید از بین بردن پلاک را در اولویت روزانه ی خود قرار دهید. پلاک ها اغلب زرد رنگ هستند اما جرم دندان(تارتار) میتواند زرد یا قهوه ای باشد. تجمع هر یک از این مواد باعث میشود دندان های شما به طور مزمن کثیف به نظر برسند.

بوی بد دهان:

باکتری ها و باقیمانده ی غذای موجود در پلاک میتوانند باعث ایجاد بوی بد دهان نیز بشوند، مخصوصا اگر مدت زیادی از زمان ایجاد پلاک گذشته باشد.

ایجاد جرم:

اگر شما روزانه مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، پلاک روی دندان میتواند سفت شود و تشکیل سنگ – یا جرم دندان – که یک ماده ی پر منفذ و زبر است، بدهد. جرم بیشتر در امتداد خط لثه ایجاد میشود و تمیز کردن دندان ها از پلاک را سخت تر میکند و منجر به ایجاد تارتار بیشتر در طول زمان میشود. به علاوه، از بین بردن جرم دندان کار مشکلی است و بیماران خودشان قادر به از بین بردن آن نیستند – بر خلاف پلاک، از بین بردن جرم به کمک دندانپزشک و یا متخصص بهداشت دهان و دندان نیاز دارد. اگر به جرم دندان اجازه ی رشد داده شود، میتواند روی لثه ها تاثیر منفی بگذارد و باعث ابتلا به بیماری های لثه شود.

التهاب لثه:

بیماری های لثه معمولا به دلیل تجمع تارتار به وجود می آیند. این تارتار خود در صورت اجازه ی تجمع و سخت شدن پلاک ایجاد میشود. اگر جرم در زیر لثه جمع شود، میتواند باعث فاصله گرفتن لثه از دندان و همچنین منجر به بیماری زودرس لثه، به نام التهاب لثه شود. علائم التهاب لثه شامل لثه های قرمز، متورم و همچنین خونریزی هنگام مسواک زدن هستند. التهاب لثه قابل درمان است و در اکثر موارد با از بین بردن جرم دندانی بهبود می یابد.

صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان

بیماری های پریودنتال:

اگر التهاب لثه درمان نشود میتواند به بیماری های پیشرفته ی لثه مانند بیماری های پریودنتال تبدیل شود. اگر بیماری های پریودنتال درمان نشوند میتوانند به مشکلات جدی تر مانند از بین رفتن بافت لثه و یا حتی استخوان های فک منتهی شوند. چنانچه بیمار استخوان های نگهدارنده ی دندان ها را از دست بدهد، افتادن دندان هایش نیز محتمل خواهند بود.

بیماری های عمومی:

باکتری های موجود در پلاک دقیقا مانند هر نوع باکتری دیگری به سیستم ایمنی بدن شما حمله میکنند. این حملات مکرر باعث بیش فعالی سیستم ایمنی بدن شما شده و منجر به التهاب و خستگی غیر عادی میشوند. با گذشت زمان، این مشکل میتواند به پیری زودرس، بیماری های سیستمیک و سایر مشکلات در بدن منتهی شود. برخی مطالعات، باکتری های موجود در بیماری های لثه را به بیماری قلبی مرتبط میدانند.

توجه :

این مطلب توسط ادمین سایت طرح لبخند اصفهان ، مدیریت و منتشر شد.


مطالب پیشنهادی برای مطالعه :

آشنایی با انواع لبخند لثه ای

کاربردهای لیزرهای دی اکسید کربن در دندانپزشکی

چالش های جراحی فرنوم زبان با لیزر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

سوالی دارید? چت در واتساپ