لیکن پلان دهانی چیست؟

لیکن پلان نوعی بیماری دهانی – پوستی مزمن و طولانی مدت است.

این بیماری دهان، پوست بدن و گاهی موارد سایر مخاط بدن مانند مخاط ناحیه تناسلی را نیز درگیر می‌کند.

علت بروز لیکن پلان دهانی چیست؟

علت اصلی لیکن پلان دهانی (OLP) شناخته نشده است. ولی اختلال در سیستم ایمنی نقش اولیه و اصلی در بروز این بیماری دارد. در بررسی میکروسکوپی بافت، ارتشاح نواری شکل لنفوسیت‌های T و ماکروفاژها دیده می‌شود. البته استرس و آلرژی‌های غذایی در تشدید و بروز ضایعات دهانی لیکن پلان نقش دارند، در بعضی مقالات ارتباط لیکن پلان دهانی و ویروس هپاتیت C (HIV) گزارش شده است. در اکثریت موراد بیماران لیکن پلان افراد سالمی هستند و به هیچ عنوان سابقۀ ابتلا به هپاتیت را ذکر نمی‌کنند.

لیکن پلان دهانی بیشتر در چه سنی و در چه جنسی بروز می‌کند؟

شیوع لیکن پلان دهانی از 2 – 5/0% جمعیت جامعه گزارش شده است. البته این روزها به دلیل استرس شدید، شیوع و ارجاع بیماران لیکن پلان به مطب بیشتر شده است. این بیماری بیشتر در زنان دیده می‌شود و اغلب در افراد بالای 30 سال با میانگین سنی تقریباً 55 – 50 سال دیده می‌شود.

لیکن پلان دهانی چیست؟ | لیزر دندانپزشکی اصفهان -
طرح لبخند اصفهان

صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان

علایم و نشانه‌های بالینی لیکن پلان دهانی چیست؟

لیکن پلان به دو صورت سفید و قرمز در دهان دیده می‌شود. می‌تواند به شکل زخم، تاول، قرمزی، آتروفی، خطوط سفید شبکه‌ای، پاپول و یا پلاک‌های سفید در دهان دیده شود. در مورادی که درگیری به صورت زخم و تاول یا اروژن باشد بیمار درد و سوزش فراوان دارد. چنانچه درمان بیماری شروع نشود زخم‌های دهان هفته‌ها یا ماه‌ها در دهان باقی می‌ماند یا حتی پیش‌رونده می‌شود.
در مورادی که درگیری دهان به صورت پلاک و یا خطوط سفید می‌باشد معمولاً بی‌علامت است. درد و سوزش خاصی ندارد البته بیمار احساس زبری و خشونت در دهان می‌کند. این ضایعات باید حتماً فالو شود چرا که در صورت عدم درمان و مزمن شدن ریسک بدخیمی دارد.
یکی دیگر از نماهای بالینی شایع در لیکن پلان نمای ژنژیویت دسکوامایتو می‌باشد که لثه‌ها قرمز، پوسته پوسته و دسکوامه می‌شوند. علی‌رغم این که بهداشت دهان بیمار خوب است ولی لثه‌ها التهاب دارند و دچار خون‌ریزی می‌شوند. معمولاً لیکن پلان دهانی با خشکی دهان همراه است. افراد مبتلا به لیکن پلان دهانی، طعم‌ها را به‌درستی تشخیص نمی‌دهند و بیمار ممکن است احساس طعم فلز در دهان داشته باشد.

 


مطالب پیشنهادی:

عفونت های قارچی دهانی

تشخیص سوزش دهان و سوزش زبان

سوالی دارید? چت در واتساپ