کاربرد لیزر بافت سخت در دندانپزشکی
لیزر بافت سخت نیز نوع دیگری از لیزر دندانپزشکی است.
این لیزرها بر خلاف لیزرهای بافت نرم تنها به روی بافتهای سخت مثل مینای دندان موثر هستند. از کاربردهای لیزر بافت سخت در دندانپزشکی میتوان به نمونههای زیر اشاره نمود:
-
تشخیص دقیق مشکلات دهان و دندان
تصاویر سه بعدی از ساختار دهان و دندان که از اسکنرهای لیزری به دست میآید میتوانند برای تحلیل و ارزیابی نتایج بالینی در درمانهایی مانند ارتودنسی و جراحی فک نیز بسیار موثر باشند. همچنین به کمک لیزر دندان دندانپزشک میتواند مشکلات مختلف دندان مانند پوسیدگی را تشخیص دهد و به موقع برای درمان آن ها اقدام کند.
-
درمان و از بین بردن حساسیتهای حاد دندانی
اگر مینای دندان دچار تحلیل و سایش شود حساسیت شدید دندانی به وجود میآید. تحلیل مینای دندان علائم مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به حساس شدن دندانها اشاره نمود که حاصل بیرون زدن لایه نازک عاج دندان است.
هنگامی که هوای سرد یا گرم و یا مواد غذایی با دماهای متفاوت به این توبولها برخورد میکنند حساسیت شدیدی در دندان به وجود میآید. با استفاده از لیزر دندانپزشکی میتوان این حساسیت و درد دندانی را کاهش داد. معمولا این فرآیند با استفاده از لیزر دندان اربیوم انجام میشود.
-
آسان نمودن فرایند پر کردن دندان
از دیگر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی ترمیمی میتوان به ساده کردن درمان دندانهای پوسیده اشاره نمود. در روش معمولی پوسیدگی دندانها از طریق ابزارهای دستی مانند مته دندانپزشکی برداشته و ترمیم میشود. اما در روش لیزری، به جای مته و دریل از پرتوهای لیزر بافت سخت برای تراشیدن و حذف پوسیدگیها استفاده میکنند. پس از اتمام این فرایند دندانپزشک میتواند از مواد پرکنندهای مانند آمالگام، کامپوزیت و سرامیک استفاده کند. لیزر اربیوم- یاقوت پرکاربردترین لیزری است که برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد و دقت بالایی دارد، بهطوریکه کوچکترین آسیبی به پالپ دندان وارد نمیکند.
-
جلوگیری از ایجاد پوسیدگی در دندانها
از لیزر در دندانپزشکی همچنین برای فعالکردن مواد پرکننده دندان و سخت شدن آنها در حفره دندان استفاده میکنند. به عنوان مثال لیزر میتواند خمیر کامپوزیت دندان را داخل حفره به خوبی سفت و سخت کند. علاوه بر این لیزر آرگون با توجه به قدرتی که در تغییر خواص سطحی عاج و مینای دندان دارد میتواند از دندانها در مقابل پوسیدگی جلوگیری کند و یا اینکه ریسک پوسیدگی آنها را کمتر نماید.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص لیزر دندانپزشکی اصفهان
-
از بین بردن لکههای سفید بعد از ارتودنسی
جدا از لیزرهای بافت نرم، لیزرهای بافت سخت نیز پس از درمان ارتودنسی کاربرد جزیی دارند. معمولا بعضی از بیماران پس از برداشتن براکتهای ارتودنسی لکههای سفید رنگی بر روی دندان خود مشاهده میکنند. این اتفاق به دلیل برداشته شدن مواد معدنی از مینای دندان رخ میدهد و با استفاده از لیزر به راحتی میتوان این لکهها را برطرف نمود.
-
راحت تر شدن پروسه روت کانال یا عصبکشی دندان
روت کانال تراپی یا ترمیم و درمان ریشه دندان از رایجترین اقدامات درمانی در دندانپزشکی است. هنگامی که پالپ (مغز دندان) دچار عفونت میشود عصبکشی دندان نیاز است. در روش معمولی برای دسترسی به پالپ دندان از دریلها و ابزارهای دستی استفاده میشود. اما در روش لیزری این کار به راحتی و در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود.
-
افزایش طول دندان
دندانپزشکان از لیزر در تغییر شکل بافت لثه (بافت نرم) و استخوان (بافت سخت) استفاده میکنند تا ساختار دندانی سالم بیشتر نمایان شود. به عنوان مثال عمل جراحی افزایش طول عاج دندان با لیزر با تغییر شکلی که ایجاد میکند موجب تقویت پایه دندان میشود.
-
تومورهای خوش خیم
از دیگر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی میتوان تومورهای خوش خیمی که در کام، لثه، اطراف گونه و لبها به وجود میآید را بدون درد و خونریزی و بدون نیاز به بخیه از بین برد.
مطالب مرتبط :