پیشگیری از ابتلا به لیکن پلان دهانی
پیشگیری از وقوع لیکن پلان دهانی غیرممکن است.
از آنجا که عدم بالانس سیستم ایمنی و ارتشاح لنفوسیتهای T نقش اولیهای در بروز این بیماری دارد پیشگیری از وقوع لیکن پلان دهانی غیرممکن است. ولی برای کاهش خطر بیماری جدی مخاط دهان، بهتر است نکات زیر رعایت شوند :
- اجتناب از استعمال سیگار و دخانیات
- اجتناب از مصرف زیاد مشروبات الکلی
- اجتناب از غذاهای آلرژن
آیا لیکن پلان دهانی سرطان دهان است؟
خیر، لیکن پلان دهانی سرطان نیست بلکه یک بیماری التهابی مزمن و خودایمن می باشد که در واقع به عنوان یک وضعیت پیش بدخیم در نظر گرفته میشود. در صورتی که زخمها و ضایعات دهانی بدون درمان رها شوند و سالها در دهان بیمار وجود داشته باشند احتمال تبدیل به بدخیمی در آینده وجود دارد که البته ریسک بدخیمی آن کمتر از یک درصد میباشد. با این وجود در تجربه بالینی بارها شاهد بیماران لیکن پلانی بوده که درمان خود را رها کردند و بعد از چندین سال با یک تودۀ بدخیم در دهان به مطب مراجعه کردند.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان متخصص طرح لبخند اصفهان
آیا لیکن پلانهای دهانی به طور کامل از بین میروند؟
معمولاً لیکن پلانهای دهانی به طور کامل از بدن ریشهکن نمیشوند، بلکه یک بیماری مزمن و خودایمن هست و مانند سایر بیماریهای خودایمن مثل روماتیسم مفصلی، لوپوس، شوگرن و … درمان قطعی ندارد. چرا که فاکتورهای التهابی در خون بیمار وجود دارد ولی حتماً باید زخمها و ضایعات دهان تحت نظر متخصص بیماریهای دهان کنترل شوند. تا هم درد و سوزش بیمار تسکین پیدا کند و هم زخمهای دهان بهبود پیدا کنند و علائم بالینی بیمار فروکش کند و پس از کنترل ضایعات دهانی، فالوآپ و ویزیتهای منظم باید انجام شود تا ریسک عود در سالهای بعدی کاهش پیدا کند.
آیا لیکن پلان دهانی یک بیماری کشنده و خطرناک است؟
خیر، لیکن پلان دهانی یک بیماری کشنده نیست بلکه یک بیماری التهابی خودایمن است که سیر مزمن دارد و در اثر از بین رفتن سلولها ایجاد میشود و پروسۀ پیشرفت آن ملایم است. معمولاً بیماران لیکن پلان عمرطبیعی خود را میکنند ولی در مورادی که در اثر عدم درمان، زخمهای دهان تبدیل به سرطان سلول سنگفرشی (SCC) بشود، میتواند حیات فردی را به خطر بندازد و پیش آگهی خوبی ندارد.
مطالعه بیشتر: